fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Een liefdevolle les in loslaten

Hans en Maria, een liefdevol stel in de zestig, hebben samen een leven lang alles gedeeld. Ze hebben elkaar door dik en dun gesteund, zelfs toen Hans werd gediagnosticeerd met kanker en genezing niet meer mogelijk was. Ondanks de uitzichtloze situatie grepen ze elke kans aan. Of het nu ging om een experimentele behandeling of een mogelijke remedie in België, Hans en Maria lieten geen mogelijkheid onbenut. Hans wilde blijven leven, ook al wist hij dat zijn einde naderde.

De schijn hooghouden

Het was tijdens een van die behandelingen dat Hans en Maria in contact kwamen met Coach Connect. Hans was vastbesloten om elke behandeling aan te pakken en weigerde het leven los te laten, terwijl hij wist dat behandeling niet meer mogelijk was. Tijdens het coaching traject bleef Hans talloze behandelingen ondergaan, maar begaf zijn lichaam het langzaam. Er was zelfs een behandeling waarvoor hij fysiek te zwak was om deze voort te zetten. Het deed Hans pijn, maar hij liet zijn ware gevoelens niet zien aan de buitenwereld. “Onze dochter belde gisteren nog om te vragen hoe het gaat, en natuurlijk heb ik gezegd dat alles goed gaat,” zei hij met een glimlach.

Hans en Maria willen hun grootste rijkdom, hun dochter, beschermen. Ze deelden niet alles met haar en gaven haar het gevoel dat het goed ging met papa. Ze wilden hun dochter niet belasten met de verslechterende toestand van Hans en het onvermijdelijke einde dat in zicht was.

De waarheid bespreekbaar maken

Greet, de coach van Coach Connect die met dit gezin werkte, voelde meteen dat er iets moest veranderen. Ze besloot het onderwerp aan te kaarten bij Hans en Maria. “Jullie handelen uit liefde, maar dit kan verkeerd uitpakken voor jullie dochter. Ze moet op de hoogte worden gehouden van de werkelijke situatie, ook al is ze niet thuis,” zei Greet vastberaden. Hans reageerde direct: “We willen onze dochter graag beschermen.”

Greet ging door: “Ik begrijp het, maar wat denk je dat je je dochter nu aandoet? Dat ze straks opeens haar vader verliest en cruciale informatie mist? Ze denkt nu dat alles nog goed gaat met haar vader. Terwijl je snel achteruitgaat. Wat gebeurt er als ze over twee weken plotseling hoort dat haar vader ‘opeens’ is overleden? Verdient zij niet de kans om afscheid te nemen?”

Hans en Maria keken elkaar aan en beseften dat ze uit liefde de verkeerde keuze hadden gemaakt. Maria zei: “Ja, we willen onze dochter beschermen, maar eigenlijk maken we het alleen maar moeilijker voor haar.” Die avond hadden Hans en Maria een moeilijk, maar eerlijk gesprek met hun dochter om de situatie uit te leggen.

Antwoord op vragen die niet gesteld zijn

“Dit is wat op maat gemaakte coaching inhoudt,” zegt Greet met een glimlach. Als coach signaleer ik dingen en maak ik ze bespreekbaar. Elke klant komt binnen met een specifieke vraag en zoekt daarbij hulp. In de coaching werken we niet alleen aan het vraagstuk zelf, maar ook aan de thema’s eromheen. Als je die niet aanpakt, blijft het oorspronkelijke probleem bestaan. Hans wilde niet accepteren dat hij zou sterven, maar hij ontzegde zijn dochter daarmee ook de mogelijkheid om te rouwen. Door met haar te praten, gaf hij zichzelf ook de ruimte om zijn eigen acceptatieproces aan te gaan.”

Het eerlijke gesprek met hun dochter bracht Hans en Maria dichter bij elkaar. Ze realiseerden zich dat het beschermen van hun dochter niet betekende dat ze haar de waarheid moesten onthouden. Integendeel, door haar erbij te betrekken, konden ze haar de kans geven om op haar eigen manier afscheid te nemen en haar emoties te uiten.

Soms is een klein duwtje in de rug nodig… 

Met de steun van Coach Connect leerden Hans en Maria hoe belangrijk het was om open en eerlijk te zijn, zelfs in de meest moeilijke situaties. Ze begonnen hun dochter meer bij het naderend levenseinde van Hans te betrekken en stelden haar in staat om haar vragen te stellen en haar zorgen te uiten. Dit bracht hen niet alleen dichter bij elkaar als gezin, maar gaf Hans ook de gemoedsrust dat zijn dochter goed voorbereid zou zijn wanneer het onvermijdelijke moment aanbrak.

Ben jij ook op zoek naar begeleiding en ondersteuning tijdens uitdagende momenten in je ziektetraject? Neem dan vrijblijvend contact op met ons!