Veel vrouwen die behandeld zijn voor kanker ervaren kunstmatige overgangsklachten. De gedachte is of men hoort vaak dat dit erbij hoort. Zet je schouders eronder en accepteer dat je lichaam niet doet wat je hoofd wilt. Je hebt toch immers de kanker overwonnen? Dan moet je niet zeuren om opvliegers en een droge vagina.
Deze opvatting is niet meer van deze tijd. Er kan namelijk wel iets gedaan worden aan deze kunstmatige overgangsklachten! Laten we beginnen met de klachten te erkennen en door het delen van informatie beloven wij je dat je aan het eind van het verhaal staat te dansen!
Eerst wat achtergrondinformatie
De kunstmatige overgang is de verzamelnaam voor alle lichamelijke en psychische veranderingen, die optreden nadat de natuurlijke hormoonhuishouding is verstoord. Dit kan zijn door chemotherapie, anti-hormonale therapie en de verwijdering van de eierstokken. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron dalen in korte tijd tot een minimaal niveau met als gevolg zweetaanvallen, concentratieverlies, stemmingswisselingen en droge slijmvliezen om een aantal gevolgen te benoemen.
Het is een misvatting dat alleen vrouwen rond hun vijftigste hiermee te maken hebben. Met name baarmoederhalskanker en eierstok (kiemcel)kanker zijn kankersoorten die veelvuldig jonge vrouwen (30-45) en nog jonger treffen. De behandeling van kanker kan bij jonge vrouwen ook opvliegers bezorgen, verminderde vruchtbaarheid en verhoogd risico op chronische ziekten.
Door de kunstmatige overgang treedt er een verandering op in de botdichtheid. Des te lager deze vrouwelijke geslachtshormonen, des te groter de kans op o.a. osteoporose. Dit betekent een groter risico op botbreuken doordat de botstructuur verzwakt. Door te gaan bewegen ontstaat er druk op en in je gewrichten en dit bevorderd de bot aanmaak.
Dus pak eigen regie en ga dansen!
De situatie verander je niet, maar hoe je er mee om gaat, daar kan je iets aan doen. Dus maak het leuk, pak zelf de regie, zet je radio aan en DANS! Dansen laat je lachen, het maakt je vrolijk. Door te dansen vergeet je alles om je heen. Zie het als een work-out waarbij je ook nog eens calorieën verbrand. Dans samen met je partner, tegen elkaar aan, romantisch en ook zeker opwindend. Dat het dansen ook nog gunstige effecten heeft op de kunstmatige overgang, is alleen nog maar bijzaak!
Heb je vragen rondom de kunstmatige overgang, mail ons gerust.