fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Is dit echt het enige wat je nu kunt zeggen!

“Haal eerst maar even diep adem”

Hoe vaak hoor je deze zin niet van iemand die het goed bedoelt in tijd van stress en heftige emoties. Ook wij, als coaches bij kanker, gebruiken deze zin regelmatig tijdens onze coachgesprekken. Een simpele zin maar die tegelijkertijd ook irritatie kan oproepen bij de ander.

“Is dit echt het enige wat je nu kunt zeggen! Alsof rustig ademen problemen oplost! Alsof als ik goed adem, ik minder pijn ervaar of minder angst heb”. En ja, dat is nu precies waar diep ademhalen en zuchten bij helpt!”

Onze cliënten ervaren allemaal een mate van stress door het ziek zijn. Het feit dat je ziek wordt van de behandelingen. De vermoeidheid, de fysieke ongemakken en beperkingen die dat met zich mee brengt. Het wachten op uitslagen, de onderzoeken en de vele prikken. De keuzes die men dient te  maken, de mentale stress binnen je relatie of het gezin. Het is een periode die gepaard gaat met een langdurige hoeveelheid stress.

Naast ziek zijn, ook nog leren omgaan met stress

In een periode waarin je geleefd wordt van onderzoek naar behandeling en alles in het teken staat van de ziekte, is het erg belangrijk om ook je rust te kunnen vinden. Veel mensen vinden het lastig om even stil te zitten, het voelt alsof ze dan niks doen liever gaat men vechten of vluchten.  Laat staan om dan ook nog eens “even diep  in te adem! Terwijl rust, diep ademhalen en zuchten juist zo belangrijk is.

Door stress versnelt de ademhaling niet alleen maar wordt de diepte ook minder groot, namelijk van een buikademhaling terug naar de borstademhaling. Hiermee neem de effectieve uitwisseling van zuurstofrijke lucht (02), naar onze hersenen en lijf, enorm af. Zuurstofarme lucht (CO2) blijft achter in ons lichaam wat o.a. ervoor zorgt dat spierspanning toeneemt.  Er gaat minder zuurstof naar onze hersenen wat inhoudt dat je minder goed in staat bent tot rationeel nadenken. Met als resultaat een vol hoofd en een gespannen, pijnlijk lichaam.

Een zucht geeft lucht!

Als coach zien wij elke dag de stress bij onze cliënten. Het uit zich in een veelheid van emoties, snel boos worden, weinig geduld hebben, veel huilen, terugtrekken en stil zijn. Maar ook met fysieke klachten zoals hoofdpijn, nek/schouderpijn en/of buikpijn.

Wat wij willen is dat onze client weer regie en kwaliteit op leven gaat ervaren. Een juiste ademhaling is daar dus ook  een onderdeel van. Een goede buikademhaling zorgt voor meer energie, een beter immuunsysteem, vermindering van het stresshormoon cortisol. Het lijf en hoofd zijn meer ontspannen en men is beter in staat om in het NU te zijn. Er ontstaat meer grip op gedachten en dus op de keuzes gemaakt moeten worden. Het gevoel van regie hebben, zorgt voor meer rust bij niet alleen de client, maar ook bij de naasten en het gezin.

Diep ademhalen en flink zuchten helpt ons om de focus terug te brengen op jezelf en op de situatie. Er is niet voor niks de uitdrukking “een zucht geeft lucht”.

Wil je meer informatie over controle krijgen op je ademhaling; bel of mail ons gerust.