fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

“Ik dacht écht dat coaching een vrouwendingetje was”

Rob zijn behandelingen zijn inmiddels drie maanden geleden afgerond en hij is ervan overtuigd dat hij weer aan de slag kan. Hij heeft er ook écht weer zin in! Lekker onder de mensen zijn, projecten oppakken en de regie binnen het bedrijf weer terugnemen van zijn collega’s. Ondanks dat zij het super goed gedaan hebben tijdens zijn afwezigheid, heeft hij sterk de behoefte om weer aan het roer te staan.

De eerste weken verloopt het prima, iedereen is erg blij om Rob weer te zien en ze komen ook direct weer met allerlei vragen en problemen. Dit geeft hem een bevredigend gevoel, hij is er weer helemaal. Of toch niet?

Vermoeidheid

Na twee maanden werken, begint Rob zich erg vermoeid te voelen. “Niet gek natuurlijk, ik moet er gewoon weer inkomen” zegt hij tegen zijn vrouw. Daarnaast krijgt hij concentratieproblemen en kan hij niet meer zoveel vragen incasseren van zijn collega’s. Als hij vervolgens ook nog uitvalt tegen zijn collega’s bij het koffieapparaat, omdat hij ze hoort klagen over het weer, knapt er iets van binnen bij hem. “Hoe kunnen zij zich zo druk maken over iets onbenulligs!!”

Tijdens zijn kwartaal controle bespreekt hij zijn gedachten met de oncologisch verpleegkundige. Zij vindt dat hij de lat wel erg hoog heeft liggen voor zichzelf. Je kan niet verwachten dat je na deze zware behandelingen direct weer door kunt gaan met het ‘normale leven’. Je negeert van je lijf diverse signalen, het geeft aan dat je hoofd langzaam aan het overlopen is. Als je zo doorgaat ben je nog verder van huis. Het kan waardevol zijn om eens te gaan praten met een coach bij kanker.” Rob kijkt haar met gefronste wenkbrauwen aan. “Serieus, maar is coaching niet meer een vrouwendingetje?” Hij ontvangt van de verpleegkundige een flyer en deze stopt hij snel in zijn jaszak.

Coaching bij kanker

Na een week trekt Rob de stoute schoenen aan en neemt via mail contact op met Coach Connect en tot zijn verbazing wordt hij binnen een uur teruggebeld.  Na een kort en informatief gesprek wordt er een kennismaking ingepland. Tijdens het eerste gesprek met Caroline, coach van Coach Connect, wordt duidelijk dat Rob al jaren in een overlevingsmodus staat. Zijn eigen bedrijf is erg succesvol, maar er komt ook veel stress bij kijken. Als hij dan ook nog eens de diagnose kanker krijgt, schiet zijn lijf in overdrive.

Geen zweverig gedoe

Rob heeft geen idee wat hij nu moet doen, want stil zitten is echt geen optie. Caroline moet ook niet aankomen met ‘zweverig gedoe’ want daar houdt hij niet van. Een duidelijk signaal waar Caroline wel raad mee wist. Als coach bij kanker weet zij als geen ander hoe zij kan aansluiten op het tempo en de communicatiestijl van Rob. Ze zal er geen doekjes om winden, ze benoemt welk gedrag Rob vertoont en dat dit gedrag bijdraagt aan zijn vermoeidheid en emotionele uitputting. Caroline besluit samen met Rob nog eens door het ziekteproces gaan lopen en te kijken of er misschien nog verstopte emoties zijn. De aanpak spreekt Rob aan, hier kan hij concreet iets mee.

Spiegel

Tijdens de sessies houdt Caroline hem een spiegel voor. Hij is geschokt door de manier waarop zijn leven is veranderd en herkent zichzelf niet meer. Voorheen was hij gewend om voor alles een oplossing te hebben, vrolijk te zijn en voor iedereen een luisterend oor te hebben, maar nu, maanden na de kanker, voelde hij zich eigenlijk hulpeloos en verloren.
“Het is zo belangrijk om stil te staan bij de afgelopen periode en te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Ook als je er niet meer aan wilt denken, is het toch wel gebeurd. En hoe meer je het wegstopt, hoe meer het je in de weg gaat zitten,” aldus Caroline.

Waar ligt de behoefte

Door de gesprekken met Caroline aan te gaan, begon Rob met het verwerken van zijn ervaringen. Hij ziet tijdens de gesprekken al snel in dat hij de laatste jaren niet zo goed voor zichzelf heeft gezorgd. In zijn optiek was er simpelweg geen ruimte voor dingen waar hij blij van werd. Dat zou wel na zijn pensioen komen. Al na drie gesprekken is Rob in staat om vooruit te kijken en te beslissen hoe hij zijn leven verder wil inrichten, waar hij nou écht behoefte aan heeft. Rob realiseert zich dat hij iets mist dat hij voor zijn ziekzijn graag deed: zeilen.

Caroline, daagt hem uit om samen met haar een keer in de haven waar zijn boot ligt een coachsessie te doen. Dit wakkert het vuur aan bij Rob en samen met Caroline werkt hij aan een manier waarop zeilen ook een onderdeel van zijn leven mag zijn, naast zijn mooie bedrijf. Caroline gebruikt de metafoor zeilen veel tijdens de coachsessie. ‘Je tussen wal en schip voelen, de wind weer in de zeilen en het schip is zo zeewaardig als haar bemanning.’ Dit is de taal die Rob als muziek in de oren klinkt en hij ziet snel in hoe hij zaken anders kan aanpakken.

De trossen gaan los!

Rob is na acht coachsessies een heel andere man. Hij is zelfverzekerd en durft toe te geven aan zijn vermoeidheid. Hij luistert beter naar de signalen die zijn lijf hem geeft, maar hij maakt ook ruimte voor zijn behoeftes en dat wat hem echt gelukkig maakt, zoals zeilen. Tijdens de laatste sessie nodigt Rob Caroline uit om op een mooie zomerdag samen te gaan varen, want door haar heeft hij geweldige inzichten ervaren en weet hij nu dat coaching écht ook voor mannen is. Met een grote glimlach neemt ze de uitnodiging in ontvangst.

Neem vrijblijvend contact op

Bij Coach Connect begrijpen we dat het terugkeren naar het ‘normale leven’ na ziekte en behandelingen niet gemakkelijk is. Daarom bieden we coaching aan om jou te helpen weer de draad op te pakken en je leven weer in eigen hand te nemen.

Ben je op dit moment ook vastgelopen en wil je graag in gesprek met ons? Neem dan vrijblijvend contact op en kom deze week nog in gesprek met een van onze coaches.

Herken jij je in het verhaal van Rob? En wil jij ook graag een kijken wat coaching voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Andere verhalen