fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

“In mijn ideale wereld zijn we niet meer nodig”

‘We helpen écht bij het herstel van mensen’

Professionele hulp bij het omgaan met de gevolgen van kanker is geen overbodige luxe. Yess Beniers staat met haar Coach Connect bij Kanker zowel patiënten als hun naasten bij.

Kanker zet je leven compleet op zijn kop. Los van de fysieke gevolgen heeft de ziekte impact op allerlei onderdelen van je leven. Deal er mentaal ook maar eens mee, dat is voor velen een loodzware opgave. Daarom richt Yess Beniers uit Bergen op Zoom zich op degenen die door de ziekte worden getroffen en op de mensen in hun omgeving. Hoe ze cliënten helpt? ,,We omarmen hen: waar heb jij behoefte aan?” De diagnose kanker is allang niet meer het bijna-doodvonnis dat het lang was. De overlevingskans na vijf jaar is 66 procent, na tien jaar 57 procent, maar dat zijn gemiddelden. Sommige vormen zijn eerder en vaker fataal dan andere. Volgens het Koningin Wilhelmina Fonds wordt één op de drie Nederlanders door kanker getroffen. Dus krijgt vrijwel iedereen direct of indirect met die diagnose te maken. 

Cynische vraag vooraf: iedereen mag zich toch ‘coach’ noemen?

,,Klopt, dat is mij ook doorn in het oog. Ik vind dat je, om dit werk met deze mensen te doen, kwalificaties moet hebben. Alle coaches met wie wij samenwerken, zijn gecertificeerd. Met een keurmerk en alles erop en eraan. Die keuring wordt jaarlijks herhaald.”

Hoe ben je zelf in dit werk beland? 

,,Als ervaringsdeskundige. Ik werd zelf ziek en miste in mijn behandeling het menselijke. Steeds als je tijdens het ziekteproces je geboortedatum moet noemen, en dat is honderden keren, voel je je meer en rneer patiënt. Een psycholoog van het ziekenhuis zoomde alleen in op mijn verleden, niet op mijn ziekte. Ik werd daar alleen maar kwaad van. Daarna kreeg ik een geestelijke toegewezen, maar daar had ik totaal geen behoefte aan. Een goede vriendin kreeg ook kanker, die wilde graag met mij praten. Ik werkte al jaren als coach in het bedrijfsleven, zij miste net als ik goede psychosociale steun. Voor haar overlijden raadde ze me aan om aan coaching bij kanker te gaan doen. Zo ben ik in 2015 Coach Connect bij Kanker begonnen.”

Liep dat meteen goed?

Ja en nee. Ja, omdat de vraag enorm was. Ik reed van Groningen tot Maastricht voor huisbezoeken. En nee, omdat de medische wereld de kat uit de boom keek. Ziekenhuizen waren eerst sceptisch: ‘Wat kom je doen? Je bent niet eens medisch opgeleid.’ Intussen heb ik een geweldige samenwerking met hen en andere medische instellingen. Ze zien nu in dat eigenaresse van we wezenlijk bijdragen aan het herstel van mensen.” 

Wat kun je voor cliënten doen? 

 ,,In onze gesprekken bij mensen thuis laten we hen zich weer mens voelen, niet alleen patiënt. We zoeken samen uit waar hun kwaliteit van leven zit. Zo begeleiden we een man die 30 jaar geleden prostaatkanker had. Die is veel kwijtgeraakt en beseft nu dat hij destijds veel aan psychosociale hulp had gehad. Relaties veranderen als een van de partners kanker krijgt. Intimiteit verdwijnt, een liefdesrelatie wordt er een van mantelzorg. Daarin kunnen wij ondersteunen. Of In een laatste levensfase voor een warme deken zorgen, door te laten zien hoe mooi het leven toch nog kan zijn. ‘Had ik maar eerder geweten dat deze hulp er was’, horen we nog vaak. Het is altijd maatwerk. Zo is er een meisje van 17 dat weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Die heeft geen behoefte meer meer aan een zware psycholoog, maar wil wel gehoord worden.”

Uw diensten worden niet vergoed?

,,Nee. In 2018 was ik rond met alle zorgverzekeraars. Bleken we in 2019 uit alle polissen te zijn gegooid. Ze waren bang voor te veel aanvragen, dus dat het ze te veel zou kosten… Woest, was ik. Het zegt helaas veel over het systeem. Nu werk ik veel samen met gemeenten, om de kosten op de Wmo te verhalen. Dat werkt vaak prima. We zoeken altijd oplossingen voor vergoeding van de kosten. Soms is het echt schrijnend.”

Wat versta je onder maatwerk? 

,,In het begin deed ik alles zelf, van intake tot coaching. En ik reed dus het hele land door. Ik wil geen klinisch kantoor met een spreekkamer. Het is voor deze cliënten vaak al moeilijk genoeg om hulp te zoeken, die wil ik bieden op een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Meestal thuis. Al is er een man uit Bergen op Zoom die liever niet heeft dat zijn omgeving het weet. Dus spreken we af in een bos in Breda, praten we al wandelend. Over dat maatwerk: ik kreeg steeds meer specifieke verzoeken. Van mensen met een beperking, gezinnen met kinderen, of iemand

met een andere religie dan een westerse. Na een tijdje ging ik samenwerken met andere coaches. Monique van Seters, voormalig kindercoach uit Breda, was de eerste. Samen gaven we Coach Connect bij Kanker verder vorm. Intussen heb ik een netwerk van zo’n twintig coaches. Allemaal met keurmerk en eigen expertise, zodat we op alle hulpvragen een passend antwoord hebben.”

Hoe zie je de toekomst van Coach Connect bij Kanker?

,,Mijn ideaalbeeld? Dan zijn we niet meer nodig, heel simpel. Dat de ziekte onder controle is, maar dat is een utopie. Tot die tijd blijf ik eraan werken om psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten volledig in te bedden in het reguliere systeem. Zodat wat wij nu doen meer aansluit op de medische behandelingen en wij sneller in beeld komen.”

– Dit interview is afkomstig uit BN De Stem in april 2023. Geschreven door Joost Klaverdijk

Wil jij ook graag eens kijken wat coaching voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Andere verhalen