Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Hans (59)

Speekselklierkanker

Hans moet nog maar een paar maanden tot aan zijn pensioen, wanneer bij hem speekselklierkanker wordt gediagnosticeerd. De nuchtere en stoere bouwvakker had al een paar weken een bobbel voor zijn oor maar hij dacht dat het van het stoeien met de kleinzoons kwam en schonk er niet veel aandacht aan. Totdat hij op een ochtend wakker wordt met een scheve mond.

Van gezonde bouwvakker naar patiënt

Binnen anderhalve week ligt Hans op de operatietafel om het speekselklierweefsel te laten verwijderen en hij ondergaat de operatie goed. Hans is nooit zo’n prater geweest en maakt overal een luchtig grapje over. Zo heeft hij 3 dagen na de operatie alweer het hoogste woord, maar zijn vrouw Antoinette kent hem beter. Na de operatie volgen een aantal weken van bestraling en daarna is Hans klaar met de behandelingen. Hij heeft zin om het leven weer op te pakken en gewoon weer door te gaan met alles, waaronder werken.

Pensionaris

Dan valt er een brief bij Hans op de deurmat van zijn werkgever. Hans baalt enorm, door de kanker mag hij van zijn baas eerder met pensioen. De goede bedoelingen van de werkgever worden door Hans totaal niet gewaardeerd. Hij voelt zich aan de kant gezet. Hij mist zijn maten en wil weer aan het werk. Als zijn werkgever langskomt om hem te bedanken voor zijn diensten met een grote bos bloemen en een cadeau, slaan de stoppen bij Hans door. Zijn werkgever en vrouw vullen in, dat dit komt door de spanningen en stress van de ziekte die hij nooit getoond heeft. Maar Hans, Hans voelt zich niet gezien.

Doelloos

Hans wordt stiller, trekt zich meer en meer terug uit het leven en is boos, boos om alles en niets. Zijn vrouw kan het niet langer aanzien en gaat in overleg met de huisarts. Ze krijgt een flyer mee van Coach Connect bij kanker en belt direct. Ze wil er alles aan doen om haar Hans uit zijn dal te halen. Tijdens het eerste gesprek wordt al snel duidelijk dat Hans geen doel meer heeft. Hij wil gewoon de laatste maanden tot zijn pensioen afmaken. Hij voelt zich goed, fysiek en mentaal, maar niemand wil naar hem luisteren. Het lijkt wel alsof men liever heeft dat je je ziek voelt i.p.v. dat je het leven weer oppakt.

Regie terug

Samen met de coach is Hans in gesprek gegaan met zijn werkgever en heeft hij aangegeven wat hij wil en wat hij ook aankan. Zijn werkgever was blij verrast en zag in dat hij vooral uit bezorgdheid had gehandeld. Dezelfde dag nog werd er een plan opgesteld om hem weer terug naar het werk te laten keren en met volle tevredenheid aan beide zijden werkt hij weer volledig en fluitend tot aan zijn pensioen.

Met een grote glimlach stapt Hans uit zijn bed, maakt zijn lunchpakket en heeft het grootste woord op de bouw. Naast de grappen en grollen die hij altijd maakt, is er ook een serieuze kant naar boven gekomen waarin hij de diepgang over het leven niet meer ontwijkt. Zo praat hij al iets meer over zijn gevoelens en is hij samen met Antoinette plannen aan het maken voor na zijn pensioen. Hans zit vol met energie en levenslust.

Het is lekker weer, als je de bouwvakkers hoort fluiten!

Andere verhalen