Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Johan (61)

Prostaatkanker

“Wat loop je langzaam, zeker last van je prostaat?!” Het is het vaste grapje wat elke zaterdag wordt gemaakt op het voetbalveld binnen het senioren team. Johan is al meer dan 40 jaar lid van de vereniging en trapt nog graag een balletje. “Echt hard lopen doen we niet meer, maar we gaan wel voor de winst.”.

Er wordt na de wedstrijd in de kantine nog flink nagepraat en altijd met een biertje en een schaaltje bitterballen. Het valt zijn teammaten op dat Johan vaak moet plassen, maar onder een geintje wuift hij het lachend weg.

Als hij ‘s-nachts ook vaker zijn bed uit moet om te plassen, staat zijn vrouw erop dat hij langs gaat bij de huisarts. Na de benodigde bloed- en urinetesten stuurt deze hem door naar de uroloog voor verder onderzoek. Al snel zit hij in de molen van onderzoeken en het afwachten. Het is dan ook echt schrikken toen hij van de uroloog te horen krijgt dat hij prostaatkanker heeft.

Dit zijn nou niet echt onderwerpen die hij zaterdag in de kantine met de mannen gaat bespreken.

De prognose is goed en het traject helder en duidelijk. Maar wat hem erg bezig houdt, zijn de gevolgen zoals incontinentie en erectieproblemen. Zijn vrouw Trudy geeft aan dat hij zich geen zorgen moet maken, het komt vast allemaal wel goed.

Als de angst omtrent zijn vragen over prostaatkanker groter worden, belt Johan het ziekenhuis. Hij maakt een afspraak met de uroloog, want hij heeft behoefte aan een gesprek van man tot man. De arts begrijpt zijn vragen en verwijst hem door naar een mannelijke coach voor extra begeleiding voor Johan en zijn vrouw bij vragen rondom prostaatkanker.

De coach creëert voor Johan de ruimte en veiligheid om zijn vragen te stellen. De coach nodigt na een aantal sessies ook Trudy uit om samen in gesprek te gaan over de gevolgen van de behandeling. Zo wordt er gesproken over de onzekerheid die er is ontstaan bij Johan en over intimiteit. Beide moeten hier even aan wennen, want in heel het huwelijk hebben ze hier nooit veel aandacht aan besteed.

De behandelingen slaan goed aan en Johan en Trudy zien de toekomst positief tegemoet. Zijn voetbalmaten komen regelmatig langs en er worden nog steeds grapjes gemaakt over zijn prostaat. Dit is de manier hoe wij onderling met elkaar communiceren, eigenlijk zeggen ze; “We missen je op het veld.”.

Johan

Het verbaasd me nog steeds dat ik door die rot kanker me ineens een heel klein en onzeker jongetje kon voelen. Maar door de gesprekken, sta ik nu weer mijn mannetje!

Andere verhalen