fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Marieke (45)

Neuro-endocriene tumor

Marieke heeft al langere tijd pijnklachten onder in haar buik en ondanks de bezoeken aan verschillende specialisten, een operatie aan haar baarmoederhals, wordt de bron van haar klachten niet gevonden.  Als ze steeds meer ongemak van haar klachten heeft is voor haar de maat vol en vraagt ze aan haar huisarts of haar baarmoeder verwijderd kan worden. Tijdens het onderzoek constateert de gynaecoloog een zeldzame tumor in haar baarmoeder en alle alarmbellen gaan af.

Foute boel

Misschien had ze het al wel aangevoeld, maar er was simpel gezegd even geen ruimte om ziek te zijn. Ze had net een nieuwe baan en was begonnen aan een opleiding. Maar daar zat ze, en zei de arts nu echt dat het om een kwaadaardige tumor ging? Daar waar bij sommigen de wereld stil komt te staan, begon deze bij Marieke juist op volle toeren te draaien.

Standje overleven

Ze gaat direct over op standje overleven en denkt maar aan 1 ding; “Dit ga ik even doen, want ik ben allang blij dat de kanker mij treft en niet mijn familie!” Er zijn geen uitzaaiingen, maar het is wel noodzakelijk om zo snel mogelijk te starten met chemo. Alles in haar leven staat op dat moment in het teken van kanker. Haar gezin vangt haar enorm op en ze krijgt aandacht en hulp uit alle hoeken. Na de chemo’s, volgt de operatie en krijgt ze preventieve bestralingen. De resultaten zijn verassend positief! Na een half jaar zijn de behandelingen achter de rug zijn en is de kanker uit Marieke haar lijf. Haar omgeving haalt opgelucht adem en pakt het leven weer op. Helaas lukt het Marieke niet om dit ook te doen, haar oude leven is er immers niet meer.

Verbitterd

Ze heeft moeite met het vinden van een ritme en regelmaat. Terwijl mensen om haar heen zeggen; “Nu je dit hebt mee gemaakt, zal je wel echt gaan genieten toch?” blijft dat gevoel weg. Marieke is eerder teleurgesteld dat zij is afgekeurd en niet meer in staat is om haar geliefde werk te doen, om klaar te kunnen staan voor anderen of daadwerkelijk te genieten van het leven. Als blijkt dat er complicaties optreden in haar bovenbeen, doordat de operatie schade heeft toegebracht aan haar lymfestelstel, raakt Marieke verbitterd. Het blijkt lymfoedeem te zijn, een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten hoopt zich op in haar gehele been. Dit zorgt voor beperking in haar bewegen, vermoeidheid en pijn. Marieke wordt gek van haar sombere kijk op het leven en gaat opzoek naar hulp.

Leger van hulp

Na wat omwegen komt Marieke bij een huid & oedeemtherapeut die haar gaat behandelen door middel van lymfedrainage, hiermee stimuleert ze de afvoer van het  lymfevocht. Ondanks dat haar been niet slinkt, wordt deze wel soepeler wat Marieke weer bewegingsmogelijkheden biedt. Ze begint te luisteren naar haar lijf, gaat bewegen, gezond gaan eten en valt 30 kilo af.  Het afvallen op eigen kracht geeft Marieke een enorme boost en mede door de gesprekken met de oedeemtherapeut krijgt Marieke inzicht dat er nog meer te doen is.

Samen gaan ze op zoek naar de gewenst hulp voor Marieke. Zo vinden ze een schoenmaker die aangepaste, maar wel toffe schoenen kan maken. Ze komt in contact met specialisten die haar door middel van een operatie kunnen helpen haar been slanker te maken en daarnaast pakt ze nu ook het mentale stuk op. Binnen een week zit er een coach bij haar aan de keukentafel. Na enkele gesprekken ziet Marieke de zon weer schijnen, heeft ze haar ritme terug en durft ze weer te geloven in haar mogelijkheden.

Wake up call

Voorheen deed Marieke alles zelf en ging ze conflicten liever uit de weg. Ze zorgde het liefst voor andere mensen, daarom werkte ze zo graag in de zorg en was ze blij dat de ziekte haar trof in plaats van haar naasten. Dit gedrag veroorzaakte dat ze niet dicht bij haar eigen wensen is gebleven. Ze heeft zichzelf, maar ook haar gezin dus eigenlijk voorbij gelopen. Uiteindelijk is haar ziekteproces haar wake up call geweest. Hierdoor heeft ze geleerd hoe ze goed voor zichzelf kan zorgen en dat ze het niet alleen hoeft te doen. Door de juiste mensen om haar heen te verzamelen, haar doorzettingsvermogen, focus en het inzetten van haar humor heeft ze in een relatief korte tijd grote stappen kunnen maken. Uiteraard wel op haar nieuwe te gekke schoenen!

Marieke - Coach Connect bij kanker

Ik durf zelfs weer in mijn dromen te geloven!

Andere verhalen