Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Borstkanker in een mannenwereld

Bram werkt al heel wat jaren mee als leidinggevende in het gevangeniswezen als hij voor het eerst geconfronteerd wordt met een medewerkster die borstkanker heeft.

In het eerste contact weet Bram het gesprek met zijn collega van mens tot mens te voeren, waarin ze weten een goede (werk)relatie te behouden. Maar in de relatie van leidinggevende en werknemer lopen zij wel tegen uiteenlopende belangen aan. Daar waar Bram zich moet focussen op de feitelijke zaken, ervaart zijn medewerkster dat kanker haar kwetsbaar maakt.

Ze maakt kennis met de zachte kant van zichzelf, die zij altijd een beetje ter zijde heeft geschoven. De terugkeer naar haar werkplek is daardoor een uitdaging, want kwetsbaarheid en het gevangeniswezen lijken twee uitersten. De steun van collega’s doet haar goed, maar terugkeren naar een wereld, waarin kwetsbaarheid tegen je “gebruikt” kan worden, is een proces van vallen en opstaan.

Voor Bram staat naast de zorg en het welzijn van zijn medewerkster het hervatten van haar functie het meest centraal. Vragen als; Wanneer en op welke manier maak je werkhervatting bespreekbaar? Wat is je verhouding tot de medewerkster? Hoeveel ruimte geef je je medewerkster om te herstellen en de draad weer op te pakken?

Door onwetendheid van Bram over hoe hij deze zaken op de juiste manier aanpakt verliep de communicatie omtrent werkhervatting en het proces daar naar toe niet geheel naar wens. Verwachtingen werden niet naar elkaar uitgesproken waardoor beiden zich niet gehoord en gezien voelden wat leidde tot wrijving en miscommunicatie.

Uiteindelijk zijn ze samen toch het gesprek aan gegaan. Beide hebben durven te benoemen waar de behoefte lag en werden er nieuwe afspraken gemaakt over inzet. Hierdoor is de medewerkster vol energie en met hernieuwde zin weer aan het werk.

Om elkaar te blijven begrijpen in dit soort emotioneel complexe processen, raad ik aan een coach rondom kanker in te zetten. Het had mij inzicht en vertrouwen op kunnen leveren.
                         – Bram –

In Nederland worden er jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 werknemers geconfronteerd met kanker. Wanneer een werknemer kanker krijgt betekent dit dat je als werkgever moet denken aan hoe je het beste samen verder wilt en kunt. Hoe kan je ervoor zorgen dat de werknemer aan het werk blijft – of later weer aan het werk kan gaan?

Onze coaches begrijpen de belangen van zowel de werkgever als de werknemer en zullen er altijd naar streven om deze zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. De juiste balans tussen de situatie waarin beide partijen zich bevinden en de vaak verplichte processen die een rol spelen wordt door de coach opgezocht. 

Hierdoor blijven werkgevers en werknemers in gesprek met elkaar en worden de processen als minder belastend ervaren.

Andere blogs