fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

“Borstkanker is een vrouwenziekte, daar praat je als man niet zo makkelijk over.”

Maar wat als je als man getroffen wordt door borstkanker?
Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen borstkanker. Onwetendheid over dit onderwerp zorgt er voor dat mannen pas laat naar de dokter gaan, simpelweg omdat ze de symptomen niet herkennen.

De symptomen van borstkanker bij mannen zijn hetzelfde als bij vrouwen. Denk hierbij aan een knobbeltje in de borst, tepelpijn en huidintrekking in het gebied rond de tepel. Het borstweefsel van de man zit voornamelijk achter de tepel, waardoor de tumor meestal rondom de tepel ontstaat.

Borstkanker wordt veelal gezien als een vrouwenziekte, waardoor de medische wereld er ook nog niet altijd volledig op ingespeeld is. Meneer moet zich melden bij de mammapoli en wordt ook nog als “Mevrouw” van der Berg opgeroepen. Sommige mannen kunnen hier de humor van inzien, maar niet elke man kan met deze situatie om gaan op dat moment.

 

“Ik had liever prostaatkanker gehad, dat is meer een mannenziekte”

Dit schrijft een meneer op een forum speciaal voor mannen met borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid  van de mannen zich schaamt voor hun ziekte. Ze voelen zich aangetast in hun mannelijkheid.  Daarnaast voelen zij zich niet heel erg op hun gemak om “hun maten” bij de voetbalvereniging te vertellen dat ze borstkanker hebben.

Veel mannen krijgen van huis uit niet mee dat zij zich ook kwetsbaar mogen opstellen. Daarnaast wordt er een beeld door de media naar buiten gebracht dat een man hoort te triomferen, te overwinnen en om boven de tekortkomingen van lichaam en emoties uit te stijgen. Schaamte kan mannen het zwijgen op leggen en weerhoudt hen om hulp in te schakelen.

Af en toe onzeker zijn is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Maar als het negatieve zelfbeeld echter een stuk verder gaat, dan is hulp zelfs noodzakelijk. Dat klinkt heel zwaar, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Soms zijn een aantal simpele inzichten voldoende om op een andere manier naar jezelf te kunnen kijken. De triomf zit dan in jezelf

Het is ook niet voor iedereen bekend dat er nazorg is speciaal voor en door mannen met borstkanker. De website www.mannenmetborstkanker.nl is een informatieplatform voor patiënten, naasten, professionals en onderzoekers.

Als naaste kan je ook van grote waarde zijn. Want als je vriend, collega, broer of voetbalmaat is getroffen door borstkanker en hierdoor wellicht wat onzeker is, ga het gesprek juist wel aan.

Want hoe zou jij het vinden als men het gesprek of misschien jou als persoon zou mijden hiervoor?

Omdat kanker zo’n  beladen woord is, leidt het regelmatig tot veel onhandigheid. Men doet aannames, zoals “hij heeft vast geen behoefte aan mijn bezoek, want er komen al zoveel mensen langs bij hem”. Vervolgens komen er weinig mensen. “Hij zal wel moe zijn, dus laat ik hem maar niet lastig vallen”. Vervolgens mist hij de gewone dingen die jullie altijd samen deden.  Blijf dus weg van deze aannames, want deze kloppen meestal niet.

Nodig je vriend uit en ga naar jullie favoriete café, buurthuis of park. Ga het gesprek “gewoon” met elkaar aan, net zoals voordat hij ziek werd. Praten over kanker is ontzettend moeilijk en er is maar één manier om daar beter in te worden;  door het te doen.

Man met borstkanker

Andere blogs