fbpx


Postadres
Merijntje Gijzenlaan 22
4625 GD Bergen op Zoom
085 – 4019437
06 – 21143597

*We zijn bereikbaar op: werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur

Volg ons

Wat is het verschil tussen een coach rondom kanker en een psycholoog?


Vaak krijg ik de vraag wat eigenlijk het verschil is tussen een coach rondom kanker en een psycholoog. Het grootte verschil zit in de benadering van de hulpvraag en de aanpak hiervan.

Een coach rondom kanker begeleidt om antwoorden te vinden op vragen die gaan over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Vragen van de coach komen voort uit de positieve psychologie: het denken in mogelijkheden en het verkennen van de toekomst. Daarbij komen alle aspecten van het leven naar voren, privé en zakelijk. Het gaat over je passies, gelukkig zijn en een goede en gezonde balans. De onderwerpen worden besproken binnen de context van je gehele leven. Als er vanuit het verleden iets is dat nu nog remmend werkt, is daarvoor zeker aandacht maar het is een zij stapje in de sessie.

Je leeft immers nu en rest van je leven ligt voor je, daar wil je graag gelukkig zijn zelfs als je geraakt bent door kanker.

Hoofdtaken van de psycholoog zijn het vaststellen van de diagnose en behandeling van je klachten. De psycholoog richt zich hierbij op psychische problemen die het leven in het heden beperken. Bij deze benadering richten jij en je psycholoog zich op het verleden. Proberen jullie de oorzaak van jouw probleem te achterhalen, kom je tot meer zelfinzicht om je vanuit daar te ontwikkelen.

De psycholoog is een gedragsdeskundige en onderzoekt met jou samen hoe bepaald gedrag is ontstaan, waar de kern zit en hoe het in stand blijft. Dit inzicht zal je helpen verandering door te voeren.

Zoals bij alles het geval is, is er hier natuurlijk ook een grijs gebied. Soms zijn de grenzen niet helder of het kan tijdens een coaching traject duidelijk wordt dat je toch beter op zijn plek zou zitten bij een psycholoog, omdat je doelen niet te behalen zijn zonder dat je een dieper liggend probleem eerst oplost. Een goede coach schroomt in ieder geval niet om dat open en eerlijk met je te bespreken en je eventueel door te verwijzen naar een psycholoog.

Bij coaching rondom kanker richt je je dus juist op het nu – het heden en de toekomst. Ben je grensverleggend bezig en creëer je een wenselijke situatie om de regie te krijgen op je leven met of na kanker.

Blog psycholoog

Andere blogs